header image

OT-Pro – De digitale giant step voor de ergotherapie

Belgische marktleider in software voor de kinesitherapeut klaar om nieuwe markt te veroveren. In heel Europa. 

Met OT-Pro zet de sector van de ergotherapie een gigantische stap richting automatisering. Q-Top, het bedrijf achter het Belgische succesverhaal op het vlak van software voor de kinesitherapeut, heeft de oprechte ambitie om dat nog eens over te doen. Maar dan voor de ergotherapie. In heel Europa. 

In tijden waarin je voor eender wat wel een software-oplossing of app kan vinden, is het verbazend dat dat voor de ergotherapie nog altijd niet het geval was. Tot Etienne Custermans – drijvende kracht achter KineQuick, de marktleider in software voor kinesitherapeuten – twee jaar geleden in contact kwam met de opleiding Ergotherapie van Hogeschool PXL. Die afdeling had een tool ontwikkeld om studenten optimaal te kunnen opvolgen tijdens hun praktijkstages: H-OPP (Hasselt Occupational Performance Profile). 

In H-OPP registreren studenten alle relevante informatie over de cliënten waarmee ze in contact komen. Op basis van die input geeft de tool hen inzicht in de therapiedoelstellingen en interventies voor de betrokken cliënt, waardoor ze die kunnen begeleiden naar meer zelfstandigheid en zelfredzaamheid. Het doel van de ergotherapie. 

De vraag naar deze unieke tool vanuit andere hogescholen én vanuit het werkveld liet niet lang op zich wachten. Het didactisch instrument binnen de bacheloropleiding bleek immers perfect geschikt voor de beroepspraktijk. Meer nog, het systeem beantwoordde aan alle vereisten die de overheid in haar streven naar de digitalisering van de zorgsector vooropstelt. Alleen … H-OPP was ontwikkeld als een onderzoeks- en werkinstrument, niet als een commercieel te vermarkten software. Zo baanbrekend en wetenschappelijk verantwoord als de tool inhoudelijk was, zo basic was zijn vorm en gebruiksvriendelijkheid. 

Uit vijf kandidaten die zich op vraag van de Hogeschool PXL aandienden voor de commercialisering van het pakket, kwam Q-Top als laureaat uit de bus. “De gebruiksvriendelijkheid van hun kiné-software, de voorsprong die hun cloud-oplossing had op de markt en vooral hun langetermijnvisie waren daarbij doorslaggevend”, herinnert Annemie Spooren, onderzoekshoofd van Expertisecentrum Zorginnovatie van Hogeschool PXL, zich. “Bovendien deden ze ons het beste commerciële voorstel: de intellectuele eigendom blijft van ons en wordt vergoed op basis van het succes van het pakket.” 

Het resultaat 

Het resultaat van deze opmerkelijke samenwerking kreeg de naam OT-Pro, naar de internationale term voor het vak: Occupational Therapy. Met deze digitale tool kan de ergotherapeut de problematiek van zijn cliënt wetenschappelijk onderbouwd in kaart brengen, en op basis daarvan een multidisciplinaire aanpak op maat voor hem of haar uitwerken. 

“Met onze expertise op het vlak van beheersoftware voor de kinesitherapeut, leek dit voor ons een relatief kleine stap naar een nieuwe markt”, blikt Custermans terug op het voorbije jaar van softwareontwikkeling. “Maar eigenlijk kan je beide pakketten niet echt vergelijken. Met OT-Pro creëerden we voor de ergotherapeut een puur inhoudelijk, wetenschappelijk onderbouwd werkinstrument, terwijl KineQuick – ons pakket voor de kinesitherapeut – een tool is om zijn of haar praktijk efficiënt te managen. Uiteraard bouwden we die functionaliteit ook in in OT-Pro, zodat de ergotherapeut nu in één pakket zowel zijn job als zijn praktijk efficiënt kan beheren.” 

Ondernemende rechterhand 

Voor de uitrol van zijn nieuwe troetelkind ging Custermans op zoek naar een ambitieuze, ondernemende persoon, die zowel het gezicht, de handen als het brein van OT-Pro kon worden. Precies wat hijzelf inmiddels 15 jaar is bij KineQuick.  

Die vond hij in Ingrid Eyckmans, de voorbije 12 jaar een opvallend bezige bij bij VOKA Limburg. “Ik ben Voka bijzonder dankbaar voor de kansen die ik er kreeg”, zegt ze over die periode. “Ik heb er veel geleerd en heb er bijzonder boeiende mensen ontmoet. Waaronder dus ook Etienne. Zijn trackrecord als ondernemer en het feit dat je niet elke dag de kans krijgt om mee aan de wieg te staan van een zo ambitieus internationaal project, maakten het duidelijk dat dit het moment was om te springen. In een vorig leven was ik al eens 13 jaar lang ondernemer, tot ik die zaak verkocht. Van dit avontuur gaat mijn ondernemersbloed nu dus opnieuw extra hard stromen. Als intrapreneur voor alle duidelijkheid, want ik stap niet mee in het bedrijf.” 

De toekomst 

Aan Eyckmans om ‘de markt’ kennis te laten maken met OT-Pro, feedback te verzamelen en die terug te koppelen met het softwareteam. “She’s in charge”, kadert Custermans haar positie in het ambitieuze project. “En ze heeft alle expertise die we in huis hebben ter beschikking. Dit is onontgonnen terrein in heel Europa, nu snel schakelen is dus de enige optie.” “Precies de uitdaging die ik zocht”, treedt Eyckmans hem vastberaden bij. 

Contact 

OT-Pro+32 011 39 85 50 
Ingrid Eyckmans
ingrid@ot-pro.com 
Kiezelweg 6 
3530 Houthalen
www.ot-pro.com 

Achtergrondinformatie

Ergotherapie is de paramedische discipline die mensen met een psychische of lichamelijke beperking zo zelfstandig mogelijk wil laten functioneren in het dagelijks leven. Gaande van zich (opnieuw) zelf leren wassen en aankleden, over zelfstandig wonen of beter functioneren op werk of school, tot het verbeteren van de mobiliteit. Om maar enkele voorbeelden te geven. 

Voor het typeren van iemands beperking hanteert de Wereldgezondheidsorganisatie een reeks classificaties met bijhorende vragenlijsten per medische discipline. Het antwoord op die vragen is voor de ergotherapeut het vertrekpunt om een therapie of revalidatieprogramma op te stellen. Of om aanpassingen aan de omgeving van de cliënt te suggereren. 

Gezien de internationale ambities lag de Engelse term Occupational Therapy (OT) aan de basis van de naam van de nieuwe software.