header image

OT-hero Pierre: De man met een plan

Pierre Seeuws

Pierre Seeuws (62), trotse vader van 3 volwassen zonen en pluspapa van twee leuke plusdochters.

Deze bezige bij maakt deel uit van talloze verenigingen en organisaties. Met zijn drukke agenda zet hij ergotherapie op de kaart en opent hij deuren. Een man met een plan en passie voor zijn vak. Dat zien wij graag bij OT-Pro.

Wie is Pierre Seeuws?

De ergotherapie is een rode draad door heel mijn leven. Ik ben lid van het bestuur van de beroepsvereniging (Ergotherapie Vlaanderen, nvdr.) sinds 1983. Daar heb ik verschillende functies gehad, ik ben een paar jaar out geweest wegens gezondheidsredenen en wegens mijn taak als mantelzorger. Sinds 2013 is het opnieuw “vollen bak ergotherapie”. Als ergotherapeut heb ik steeds met ouderen met dementie gewerkt en ook binnen palliatieve zorg.

Wat doet Ergotherapie Vlaanderen?

Ergotherapie Vlaanderen is de beroepsvereniging voor Vlaamse ergotherapeuten. De taken van een beroepsvereniging zijn zeer divers. Het gaat van de ondersteuning van de individuele collega’s, ergotherapie promoten, de kwaliteit van de uitvoering bewaken, en steeds meer de belangen van de ergotherapie en haar cliënten/patiënten bepleiten en verdedigen bij alle organisaties in ons netwerk en de overheden.

Wat doe jij vooral als voorzitter?

Mijn taak is tweeledig:
– enerzijds de goede werking van EV als organisatie/vzw bewaken en opvolgen
– anderzijds vertegenwoordig ik het beroep in alle mogelijke fora, organisaties en overheden.
Vooral dit laatste heeft het laatste decennium een exponentiële groei gekend, hetgeen goed is voor ons beroep.

In welke organisaties ben je nog betrokken en wat is je taak daar precies?

Binnen de ergo-wereld ben ik betrokken in werkgroepen en overlegorganen op Vlaams niveau (bv. VLOE, het overleg met de hogescholen en de universiteiten). Op Europees niveau, binnen de General Assembly van COTEC, de Europese koepel van beroepsverenigingen ergotherapie, alsook binnen de wereldorganisatie WFOT
Daarnaast zetel ik in raden binnen het RIZIV, de FOD Volksgezondheid, het VAZG, het Overleg Zorg van de Federatie Vrije Beroepen (FVB/UNIZO) en nog andere..

Wat is je grootste droom voor alle ergotherapeuten?

Mijn grote doel is de volwaardige erkenning van de ergotherapie zowel binnen diensten/instellingen als in de eerste lijn. Er is daar nog veel werk aan…

Wat is je grootste frustratie?

De blokkade die sommige organisaties en/of beroepen op onze ontwikkeling en erkenning leggen. Corporatisme is contraproductief, en houdt de ontwikkeling van een performant gezondheidssysteem gebaseerd op kwaliteitsvolle, mulitidiciplinaire en geïntegreerde zorg tegen. De slachtoffers hiervan zijn wij allemaal, want iedereen is op een of andere moment in zijn leven “patiënt”.

Zijn er grote verschillen tussen de ergotherapeuten in Vlaanderen en Wallonië?

Wij doen er alles aan om de ergotherapie in de volledige Belgische context op een zelfde niveau te houden zodat ze dezelfde diensten kunnen bieden. EV en het Franstalige Union Professionnelle des Ergothérapeutes (UPE), zijn trouwe partners binnen het federale Ergotherapie Belgium (EB). De beslissingen die alle Belgische ergotherapeuten aanbelangen, worden in onderling overleg genomen. Trouwens, mijn collega voorzitter van UPE en ik zijn allebei gelijkwaardige covoorzitters van EB. Spijtig genoeg is er nog geen Franstalige Masteropleiding.

Heb je ook contacten met het buitenland?

Ik vertegenwoordig de Belgische ergotherapeuten op Europees en op mondiaal niveau. Dus zijn internationaal overleg en samenwerking een vast ingrediënt in mijn werkplanning.

Welk land is het mooiste praktijkvoorbeeld voor ergotherapie?

Ik heb het voorrecht gehad om een volledige week deel uit te maken van een Vlaamse werkgroep die uitgenodigd werd door de Deense beroepsvereniging. Het is prachtig om te zien hoe men er in Denemarken in slaagt om de competenties van de zorgverleners ten volle in te zetten. Ergotherapie heeft daar een centrale coördinerende functie binnen de eerste lijn.

Wat vind je van de waardering van het beroep in WZC?

Heeft u een paar uurtjes? Ik heb zelf 25 jaar in RVT-WZC gewerkt. En ik heb gezien dat het ergotherapeutische denken en doen een bijzonder waardevolle aanwinst kan zijn in WZC. Maar men moet het dan ook toelaten
Momenteel worden de ergotherapeuten in  de residentiële ouderenzorg bevraagd. Want we krijgen steeds meer signalen dat ergotherapeuten niet correct ingezet worden. Zo worden ze steeds meer, buiten de COVID-context, ingezet in zorg- en onderhoudstaken. Dat is niet ok!
Ik raad de collega’s aan om de informatie uit de EV Nieuwsbrieven goed op te volgen. Meer info volgt…

Zie je in de toekomst ergotherapeuten en kinesisten beter samenwerken?

ok de huidige ergotherapeuten en kinesitherapeuten moeten samenwerken, dit met respect voor de wederzijdse expertise en competenties. Een kinesitherapeut kan niet aan ergotherapie doen, en wederzijds. En er zijn ook gemeenschappelijke competenties, en dat is een rijkdom. In zorg is een 1+1 goede samenwerking steeds gelijk aan 3! Zoals ik reeds schreef: ik ben een believer van het interdisciplinair samenwerken.

Moet er een sensibilisering naar de (huis)artsen komen? Ergo in de kijker?

Ja, en ook naar alle andere beroepen. Maar we zijn op de goede weg. In het begin van deze eeuw was ergotherapie nog een grote onbekend-onbeminde. Maar dat verandert steeds meer. Stap per stap, Akela wij doen ons best.

Waarom steunen de vakverenigingen OT-Pro?

Digitalisering is een noodzaak en een deugd. Als we willen samenwerken, moeten we informatie efficiënt kunnen delen. En onze tijd moeten we aan ergotherapie spenderen, en niet teveel aan administratie en vergaderen.
OT-Pro werd inhoudelijk ontwikkeld door ergotherapeuten voor ergotherapeuten. Dat is een unicum! Wij hebben het groeiproces binnen PXL van nabij gevolgd, en toen de Hogeschool besloot om een professionele versie te commercialiseren, zijn we direct op de boot gesprongen.
En toen kwam Q-Top, en dan OT-Pro. Een samenwerking tussen de onderwijswereld (PXL en later ook de VLOE), het werkveld (EV) en de wereld van de IT’ers. Topteam!

Waarom is een tool voor de ergotherapeuten zo belangrijk?

Efficiënte communicatie, correcte profilering en een performant OT-Pro zijn een belangrijke weg naar een volwaardige implementatie van ergotherapie in de eerste lijn.
Ik zou zelf durven beweren: zonder de tool, zonder OT-Pro geraken we er nooit.

Is er nog interesse vanuit andere landen?

Er is effectief interesse vanuit de internationale ergo-wereld. Zowel de organisaties COTEC als WFOT, als hun lidstaten erkennen de waarde van OT-Pro. Wij hebben de tool reeds op vergaderingen kort kunnen voorstellen. Duitsland en Polen toonden reeds interesse om het bij hen te implementeren, en er zullen er nog volgen. De ICF is goed gekend in de internationale ergo-wereld. Het feit dat OT-Pro hierop gebaseerd is, is een belangrijke troef.

Waar ben je het meeste trots op in al wat je al deed?

Moeilijk om te zeggen. Als ik de laatste jaren overschouw: het bekomen van een zetel binnen het Verzekeringscomité van het RIZIV. Daar heb ik meer dan 20 jaar aan gewerkt. Het is een begin, maar het is er eentje dat telt. Het opent deuren.

Wat is je grootste frustratie?

Dat het soms zo ontzettend traag gaat. Opboksen tegen vooroordelen, slechte wil, starheid en corporatisme vergt héél veel energie. En waarom…