OT-hero Ilse: Fijne Feestdagen, ook voor zij die minder kansrijk zijn
Waarvoor staat Muna / Het Steger VZW ?
Wij zijn een huis voor laagdrempelige, kleinschalige projecten. Muna creëert kansen en lekkers, kunst en cultuur, met respect voor de natuur, voor groot en klein en zij die niet zo kansrijk zijn, aldus Ilse Maes, voorzitter en bezieler van deze VZW.
Voluit gaan voor participatie en co-creatie wat wil dat zeggen ?
We zetten projecten en betekenisvolle activiteiten op.
We willen dat de deelnemers op alle levensdomeinen ( wonen, school/werken, vrije tijd ) maximaal kunnen deelnemen aan de samenleving. Veel van onze deelnemers zijn de klassieke zorgmijders.
Vanuit projectmiddelen van de Vlaamse Overheid , departement Cultuur, Jeugd en Media krijgen onze deelnemers de kans om met kunstenaars, designers en muzikanten aan de slag te gaan. Deze co-creatie vertrekt vanuit de talenten en de verhalen van de deelnemers.
Mensen gaan zo samen op weg , ieder vanuit zijn expertise, maar vooral vanuit gelijkwaardigheid.
Kansen creëren … wat bedoel je hiermee ?
We organiseren kookworkshops voor dak- en thuislozen in Genk in opdracht van het Veiligheidshuis van Stad Genk én met projectmiddelen zoals van Welzijnszorg. We doen dit niet alleen.
Er is elke sessie een ergotherapeut aanwezig , de co-piloten hebben een beurtrol.
Zij komen van hun moederorganisatie : Caw ( onthaalmedewerker ) + Liss ( straathoekwerkers ) , Zorggroep Zin ( psycholoog) , Katarsis ( begeleider van de therapeutische gemeenschap ) en het Veiligheidshuis van Stad Genk ( preventiemedewerker ). De opdracht was helder: leer hun koken en hou hun zo van straat.
Maar buiten het koken hebben we met zijn allen een plek gecreëerd waar mensen met hun verhaal kunnen komen. Een plek waar de hulpverleners naar de personen met een zorg – en ondersteuningsnood gaan.
We kijken naar alle levensdomeinen: wonen, werk, vrije tijd, relaties.
Er worden op een zeer laagdrempelige manier kansen gecreëerd om beroep te doen op hulpverlening en op elkaar. Het is schoon om te zien welke rollen de deelnemers voor elkaar opnemen.
Jullie zetten bijvoorbeeld ook in op zelfzorg, hoe doen jullie dat ?
Sowieso zetten we in op gezond eten. We gebruiken ingrediënten met LEF ( lokaal geteeld, ecologisch en fairtrade), krijgen voedseloverschotten van lokale handelaren en hebben onze eigen kruidentuin voor de deur.
Daarnaast komt Ina ,logopediste bij Kohesie en ook een kleindochter van Muna (Muna is ook de naam van mijn grootmoeder) , langs met styling tips op maat. Ze zoekt dan volgens de wens van de deelnemers kleren bij elkaar.
Ook de dames van onze naaikampen of van andere projecten worden betrokken. De studenten van de opleiding pedicure komen graag bij ons langs. Zij zetten hun kennis om in de praktijk en onze deelnemers ervaren de voetverzorging als een geschenk.
Hoe kent je opleiding als ergotherapeut zijn plaats hier ?
We organiseren alles vanuit een soort ‘ gewonigheid ‘. We noemen niets therapie omdat het voor veel mensen beladen is.
Het is therapie in de vorm van een communityproject, gestoeld op methodisch ergotherapeutisch handelen.
Als ik terugkijk naar mijn opleiding ergotherapie aan de Artevelde Hogeschool inspireerde ze ons toen al om naar vernieuwende praktijken in het buitenland te kijken en met innovatie bezig te zijn.
De projecten van Muna vinden hun bestaansgrond in de vermaatschappelijking van de zorg. Ze maken ergotherapie zeer toegankelijk en vooral betaalbaar.
Ik was tijdens de opleiding geïnteresseerd in kwartiermaken en destigmatisering en maakte mijn eindwerk over de invloed van muziek. Dus ja de zaadjes van wat ik nu doe zijn toen reeds geplant.
Eén van de vele mooie projecten is jullie Kerstfeest. Dit moet een grote betekenis hebben voor jullie doelgroep ?
Het is inderdaad een prachtig moment. Op kerstdag zelf is het kerstfeest.
Vijf jaar geleden kwam Indira Vandormael van Social Ctrl langs met een plan. Ze wou graag iets doen op kerstdag. Het was een geschenk uit de hemel.
Coronaproof, in kleine bubbels, worden ze thuis opgehaald in sjieke auto’s van een sponsor. Er is een 4 gangen menu dat jaarlijks aangeboden wordt door een andere professionele cateraar. Er zijn mooie pakjes en een goodiebag met lekkers voor de dagen erna. Allemaal mogelijk gemaakt door mensen die een gift doen of een product sponsoren.
De vele helpende handen, van bedrijfsleiders, politiekers, familie, vrijwilligers, straathoekwerkers en kookmaatjes maken dit mogelijk. Het is vooral een mooi moment om samen te vieren als een familie. Dit allemaal vanuit gelijkwaardigheid.
Werken jullie samen met andere organisaties ?
We vinden het heel belangrijk om niet solo te werken. We pionieren omdat we in onze eigen rol kunnen blijven, maar we willen ook graag in verbinding blijven.
Dit doen we met onze partners vanuit de zorg: Caw, Liss, Katarsis, Zorggroep Zin , de overkop – huizen, de ocmw’s, … en deze vanuit werk: VDAB, GTB, de werkwinkels, arbeidszorgprojecten en werkgevers.
Maar ook met kunstenaars, muzikanten, designers en kunstenorganisaties maken we veel verbinding.
Voor onze projecten in de natuur werken we dan weer samen met Duinengordel/ Nationaal Park, het provinciaal natuurcentrum, de lokale boeren en de scholen.
Ook de lokale besturen zijn belangrijke partners : ze faciliteren onze Muna plekken in hun gebouwen.
Daarnaast ben ik zelf, als ergotherapeut, lid van de zorgraad ELZ Kemp en Duin. En trek ik samen met Yoeri en Katrien de Ergokring in Limburg.
Waarom zijn deze projecten zo belangrijk ?
Omdat de projecten kijken vanuit kansen van onze deelnemers. De focus ligt op insluiten en niet op uitsluiten.
Zo kunnen we meewerken aan een zorgzame samenleving.
En misschien ook wel opdat men de kracht van ergotherapie zou kunnen zien.
Het is het moment van de goede voornemens. Welke boodschap wil je nog meegeven ?
Verwijzers mogen binnenkort onze verslaggeving verwachten via OT-Pro. We roepen alle ergotherapeuten op om zich zo mee verder te professionaliseren.
We willen graag dat hulpverleners op de eerste plaats hoopverleners zijn. Want door hoop te geven, krijgen mensen de mentale ruimte om hun hulpvragen te stellen.
Wil je ons steunen dat kan, neem gerust contact op voor een formule op je maat.
Vrije giften zijn welkom en helpen ons gratis ergotherapie aan te bieden aan zij die minder kansrijk zijn
Wil je ons kerstfeest ondersteunen ? vermeld dan ‘ een kerstdiner voor iedereen ‘ (ING BE98 3631 5592 3193 ).
Muna is een ‘common’ en deelt met plezier expertise en gaat graag samenwerkingen aan.
Ilse Maes, muna@hetsteger.be