header image

OT-Hero: een praktijk met een breed zorgaanbod op een eigenwijze manier. Zo word je finalist Beloftevolle KMO 2023

UPA-belofte-Praktijk-Eigenwijs-IG

Dag Inge Bolckmans, ergotherapeut bij Praktijk Eigenwijs, een multidisciplinair kabinet. U bent niet toevallig op deze naam gekomen?

Hoi dat klopt! De kinderen en jongeren bij Praktijk Eigenwijs passen meestal niet in een standaard hokje en hebben elk op zich een aanpak op maat nodig. Ze staan op hun eigen unieke manier in het leven en hebben elk hun eigen tools om tot groei te komen. Kortom ze doen het op hun eigenwijze manier 😊 Uiteraard zit er ook een knipoog naar de karaktereigenschap die door de omgeving vaak ook toegeschreven wordt aan onze cliëntjes.

Wat zijn de voordelen van zo’n multidisciplinaire samenwerking?

Het is heel fijn om de mogelijkheden en de noden van cliënt en omgeving heel ruim te kunnen bekijken. Elk teamlid heeft zijn eigen kijk op een situatie en zorgt ervoor dat we tot een mooi zorgaanbod op maat van elke cliënt kunnen komen. Cliënten hoeven bovendien niet zelf op zoek naar andere hulpverleners indien een andere nood aan ondersteuning of therapie ontstaat.  Bovendien kunnen we samen kort op de bal spelen.

Jullie behandelen niet alleen kinderen of jongeren, maar jullie begeleiden ook hun ouders.

Dat klopt! We begeleiden in feite heel het cliëntsysteem hoor, want ook de school of de jeugdbeweging wordt betrokken indien dit aan de orde is. In eerste instantie gaat het echter vaak om de ouders en /of grootouders. We geven ouders psycho-educatie, laten hen deelnemen in therapie zodat ze vlot de transfer kunnen leggen naar de thuissituatie, zoeken samen naar oplossingen en kansen om een kind opnieuw in zijn kracht te kunnen laten staan. Daarnaast hebben ouders vaak nood aan duidelijkheid, aan gehoord te worden en aan het vinden van nieuwe hoop en kracht om een lastige (thuis)situatie terug om te buigen naar een leefbaar gezin, dat opnieuw in verbinding komt en samen plezier kan beleven.

Wat vind je van het woord ‘probleemkinderen’?

Voor ons bestaan er geen probleemkinderen! Er bestaan wel moeilijke situaties. Een kind dat moeilijk of lastig gedrag stelt, is enorm zijn best aan het doen om iets duidelijk te maken aan de omgeving. Het wil gehoord en gezien worden. Wij gaan steeds op zoek naar de boodschap achter het gedrag, naar de oorzaak.

Logo eigen wijs

Jullie behandelen kinderen met een stoornis, gedragsproblemen of leermoeilijkheden. Wat is jullie sterkte?

We zijn voornamelijk gespecialiseerd in kinderen met (een vermoeden van) autisme.
Maar wat veel mensen net krachtig vinden aan onze praktijk is dat we los van een diagnose naar de sterktes en krachten van een kind kijken. Zoals een goede ergotherapeut immers hoort te doen. Doordat ergotherapie zich hier in de kern van de praktijk bevindt en de praktijk van daaruit gegroeid is, trekken we deze kijk ook door in heel Praktijk Eigenwijs. We hebben een ruime en brede kijk, die oplossingsgericht ingezet wordt. Net dát geeft de mensen veel vertrouwen. Ik moet het niet onder stoelen of banken steken dat prikkelverwerking daarbij voor mij een belangrijk stokpaardje is dat niet mag ontbreken bij in het therapeutisch proces.

Zien jullie de voorbije jaren een grote verschuiving in het type van cliënten? Zijn er bvb meer kinderen met autisme dan 5 jaar geleden?

We zien vooral steeds meer cliëntjes en steeds meer gezinnen met een ondersteuningsnood.  We zijn er met z’n allen steeds meer van bewust dat we kinderen niet in een gemiddelde aanpak moeten stoppen als ze niet gemiddeld zijn. De stijgende verwachtingen in onze maatschappij en ons huidige levenstempo leggen de druk dan ook hoog!  Het lijkt of er steeds meer diagnoses zijn, maar men is hier ook alerter voor dan vroeger waardoor meer mensen een diagnose laten stellen.

Word er door de huisarts nog te weinig doorverwezen naar een ergotherapeut?

Hier in de regio is Praktijk Eigenwijs steeds bekender en kijken huisartsen niet meer raar op wanneer er een voorschrift ergotherapie wordt gevraagd. Ze verwijzen ook zelf door, zij het dan niet altijd specifiek voor ergotherapie. Ze vragen eerder therapie in het kader van bv. emotieregulatie of prikkelverwerking.  Algemeen kan je nog wel steeds stellen dat er te weinig wordt doorverwezen naar een ergotherapeut, absoluut. Het lijkt me wel steeds een rechtstreeks gevolg van de onwetendheid over ergotherapie, naast het feit dat er nog steeds weinig collega’s in de eerste lijn actief zijn.

Wie en wat kan helpen om je beroep en wat je doet bekender te maken?

In eerste instantie WIJ ergo’s zelf! Laat zien wat je in je mars hebt, toon gewoon aan de wereld wat je kan, wat je kan betekenen! Wees die pionier!

Daarnaast is het belangrijk dat onze beroepsvereniging duidelijk zichtbaar is, maar zeker ook dat de beleidsmakers ergotherapie in de eerste lijn deftig erkennen en op de kaart zetten. Het beroep kan zo veel mensen helpen en in hun kracht zetten, daar maak je een betere wereld mee!

Jullie zijn door Unizo genomineerd als finalist Beloftevolle KMO 2023 voor de provincie Antwerpen. Proficiat alvast!
Waaraan hebben jullie dit vooral te danken ?

We hebben dit vooral te danken aan het feit dat we ons multidisciplinair inzetten, mede een antwoord bieden aan de grote zorgvraag op vlak van de geestelijke gezondheidszorg en ons daarnaast niet laten tegen houden door allerlei regeltjes en al dan niet terugbetalingen om toch te doen wat we doen! We moeten hierdoor ondernemer zijn, maar zijn anderzijds toch een zorgorganisatie. Geen evidente combinatie om uit te bouwen. Verder hebben we duidelijk laten blijken dat we verder door willen groeien en naast het uitbreiden van ons therapie-aanbod ook willen inzetten op het aanbieden van zorg voor zij die wachtende zijn bij overheidsinstanties, door de wachttijd te overbruggen via digitale zorg en educatie zoals e-learnings voor ouders. Los daarvan willen we ook inzetten op integratie door een Sensory Farm op te richten die enerzijds ingezet wordt als Time Out setting voor kinderen en jongeren die uitvallen binnen het onderwijs en een leerrijke omgeving biedt voor collectief thuisonderwijs, maar anderzijds ook publiekelijk opengesteld wordt voor kinderen om natuurlijke sensorische indrukken op te doen en via een horecagedeelte ook bijdraagt aan het verwerken van arbeidsvaardigheden en maatschappelijke integratie. Nog veel werk voor de boeg, maar waar een wil is, is een weg!

Wij duimen alvast voor 9 november 2023, wanneer de winnaar bekend gemaakt wordt!



Praktijk Eigenwijs – Merksplassesteenweg 107- 2310 Rijkevorsel